Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Γλινάδο

Γλυνάδο Νάξου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Συντεταγμένες: 37°4′12″N 25°24′6″E (Χάρτης)
Γλινάδο
Γεωγρ. διαμ. Νησιά Αιγαίου πελάγους
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Νομός Κυκλάδων
Δήμος Δήμος Νάξου
Πληθυσμός 509 (2001)
Το Γλυνάδο (επίσημα Γλυνάδος) είναι ένας από τους 30 οικισμούς που υπάγονται στο Δήμο Νάξου.
Το 1955 αριθμούσε 583 κατοίκους. Είναι από τα πρώτα χωριά της Νάξου με δημοτικό σχολείο και που εγκαταστάθηκε τηλεγραφείο. Οι εγγεγραμμένοι σήμερα κάτοικοι του χωριού είναι 509.
Το Γλινάδο βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά του νησιού και συγκεκριμένα στο λεκανοπέδιο του «Λιβαδιού». Συνορεύει με το Γαλανάδο. Είναι μία από τις πιο εύφορες περιοχές του νησιού, η οποία μάλιστα διαθέτει μία πολύ ικανοποιητική ύδρευση. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Χαρακτηριστικά γίνεται μεγάλη παραγωγή εξαιρετικών ποικιλιών πατάτας, αλλά και κρασιού. Επιπρόσθετα στο Γλυνάδο υπάρχει και το «Τυροκομειό», στο οποίο συγκεντρώνουν οι παραγωγοί της πεδινής Νάξου την παραγωγή γάλακτος και εκεί γίνεται η παραγωγή εξαιρετικών τυριών με κυρίαρχη τη γραβιέρα Νάξου. Στο χωρίο υπάρχουν πολλές εκκλησίες, η μεγαλύτερη όμως είναι ο ιερός ναός του Αγίου Νικοδήμου που κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ανάμεσα στο Γλυνάδο και στο Γαλανάδο υπάρχει μία από τις παλαιότερες εκκλησίες του νησιού η εκκλησία του Σωτήρος στην οποία είναι κτισμένο και το νεκροταφείο των δύο χωριών. Στον κάμπο, στη θέση Ύρια βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου ναού του Διονύσου.
Το όνομα του χωριού προέρχεται από τη λέξη "γλύνα" δημώδη χαρακτηρισμό εδάφους πλούσιου σε αργιλόχωμα και όχι βεβαίως από τη "γλίνα" (λίπος του χοίρου). Πλην όμως σε χρήση είναι και ως Γλινάδο Νάξου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου